Cukiernik
|
CUKIERNIK |
|
||
1. Cukiernik to jeden z najsłodszych zawodów świata, wymagający kulinarnej pasji, zaangażowania i wyobraźni, daje możliwość samorealizacji, a także satysfakcji z wykonywanej pracy. Cukiernik odznacza się doskonałym smakiem, wyczulonym zapachem i bogatą wyobraźnią, często tworzy smakowite dzieła sztuki. 2. Uczniowie naszej szkoły mają możliwość uczestniczenia w rozmaitych zajęciach dodatkowych podnoszących ich kwalifikacje zawodowe i wyposażających w nowe wiadomości i umiejętności przydatne w pracy zawodowej:
|
||||
|
|
|
|
|
3. Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia Symbol cyfrowy zawodu: 751201 Kwalifikacja TG.04: Produkcja wyrobów cukierniczych Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe Nauka trwa trzy lata i kończy się uzyskaniem kwalifikacji po zdaniu egzaminu w części teoretycznej i praktycznej. 4. Sylwetka absolwenta Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
|
||||
|
|
|
||
5. Cukiernik znajdzie zatrudnienie w:
6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia Wiedzę ogólną i teoretyczną z przedmiotów zawodowych uczniowie zdobywają w czasie trzech dni nauki szkolnej w tygodniu. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w ciągu dwóch dni w pracowni cukierniczej. Szkoła posiada: 1) Pracownię dydaktyczną wyposażoną w stanowiska komputerowe dla każdego ucznia, stanowisko komputerowe dla nauczyciela z projektorem multimedialnym i drukarką laserową, zestaw przepisów dotyczących produkcji wyrobów spożywczych, rysunki techniczne, schematy oraz instrukcje obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych, aparaturę kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie żywności, a także schematy i plansze poglądowe z zakresu produkcji wyrobów cukierniczych. 2) Pracownię zajęć praktycznych wyposażoną w:
|
||||
|
|
|