Kucharz
|
KUCHARZ |
|
||
1. Kucharz - zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, a nawet ciast i deserów. Jest to zawód dla osób z powołaniem i pasją. Kucharz musi mieć wyobraźnię i pomysłowość - odnosi się to do umiejętności wymyślania i tworzenia potraw oraz ich dekorowania. Kucharz musi być również sprawny fizycznie, odpowiedzialny i kreatywny. Praca w tym zawodzie to zazwyczaj praca zespołowa, wymagająca umiejętności pracy w grupie oraz zamiłowania do ładu i porządku. Absolwenci tego zawodu są poszukiwani przez pracodawców - szczególnie ci dobrze wykształceni i posiadający dużą wrażliwość estetyczną i smakową. 2. Informacje dodatkowe: uczniowie naszej szkoły mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji oraz poszerzania wiedzy poprzez udział w różnych zajęciach dodatkowych np. ergoterapii, kursach, projektach unijnych i innych. |
||||
|
|
|
||
3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia: Kwalifikacja - TG.07 - Sporządzanie potraw i napojów. Absolwenci branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz mają możliwość uzyskania dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie wraz z suplementem ułatwiającym podejmowanie pracy zarówno w Polsce, jak i w pozostałych krajach Unii Europejskiej. 4. Sylwetka absolwenta: Absolwent kończący szkołę w zawodzie - kucharz - będzie przygotowany do wykonywania zadań w zakresie: - przygotowywania typowych potraw i napojów w różnych zakładach gastronomicznych, - dokonywania oceny organoleptycznej surowców, półproduktów i gotowych wyrobów, - prawidłowego przechowywania i magazynowania surowców spożywczych, półproduktów i gotowych wyrobów, - organizacji prac porządkowych, - planowania produkcji i dbania o asortyment, - oceniania potraw i pobierania próbek, - nadzorowania procesu produkcji, - kreowania oferty posiłków, udoskonalania menu, - nadzorowania wydawania, podawania lub przewozu gotowych potraw. |
||||
|
|
|
|
|
5. Kucharz znajdzie zatrudnienie w: - barach, - restauracjach, - hotelach, - publicznych miejscach żywienia, - stołówkach (szkolnych, przedszkolnych, szpitalnych i innych), - ośrodkach wypoczynkowych, - pokładach statków, - działalności cateringowej, - obsługiwaniu prywatnych imprez. 6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia: Wiedzę ogólną uczniowie zdobywają w czasie 3 dni nauki w tygodniu, 2 dni przeznaczone są na zajęcia praktyczne, które odbywają się u nas w Ośrodku (stołówka szkolna) i w pracowniach gastronomicznych. Szkoła kształci uczniów w profesjonalnie wyposażonych pracowniach i klasach, które umożliwiają przygotowanie do pracy zawodowej. 1. Pracownię dydaktyczną wyposażoną w stanowiska komputerowe dla każdego ucznia, stanowisko komputerowe dla nauczyciela z projektorem multimedialnym, pomoce dydaktyczne w postaci rysunków technicznych, schematów produkcyjnych, instrukcji obsługi maszyn i innych. 2. Pracownię zajęć praktycznych wyposażoną w: - naczynia kuchenne i stołowe, - przybory kuchenne, - noże gastronomiczne (zestawy), - piec konwekcyjno - parowy, - drobny sprzęt kuchenny (miksery, blendery, maszynki do mięsa i warzyw), - zmywarkę do naczyń, - kuchenki indukcyjne, - szafy chłodnicze, - akcesoria i urządzenia cateringowe (podgrzewacze, warniki, przybory do serwowania i inne). |
||||
|
|
|